Mit tehetsz kedvenced ízületproblémái ellen?

Mit tehetsz kedvenced ízületproblémái ellen?

Mit tehetsz kedvenced ízületproblémái ellen?

Az ízületproblémák kialakulásának okai:

 

Az ízületprobléma sajnálatos módon gyakran előforduló problémának számít a kutyák körében. Számos ok miatt alakulhat ki ez a kellemetlenség, köztük olyan esetek is vannak, ahol a megelőzés nem lehetséges. Az egyik ilyen eset, pedig az öröklődés. Ugyanis megtörténhet, hogy kedvencünk már egészen kicsi korában ízületproblémákkal küzd. Vannak bizonyos kutyafajták, amelyekre kifejezetten jellemző a veleszületett ízületprobléma. Többek között ilyen lehet a Német Juhász, a Golden Retriver vagy a Labrador.

 

Továbbá, mozgásszervi problémákhoz vezethet az ízületek túlterhelése is kiskorban (túl sok mozgás által). Kiváltó ok lehet még a nem megfelelő táplálkozás, illetve különböző balesetek is. Általánosságban a csípő, a könyök, és a vállízület az a terület, ahol a probléma a leggyakrabban fordul elő. Gyakran a gond, csak kedvencünk időskorábban lép fel, amikor már a mozgás iránti vágya alább hagy. Fontos fázis a probléma felismerése is. A legfőbb tünetek közé soroljuk a bicegést, az óvatos  lassú mozgást, a nehéz felkelést,több alvást, továbbá a séta kerülését.

 

Mit tehetünk a megelőzés érdekében:

 

A megelőzés legfontosabb alapköve nem más, mint az egészséges táplálkozás kialakítása. Ez magába foglalja a megfelelő testsúly megtartását, hiszen kedvenced ezzel a súllyal éli mindennapjait, sétál, ugrál, játszik. Továbbá fontos alkotóelem a megfelelő étrendkiegészítők, porc, illetve ízületerősítők használata. Alkalmazhatunk méregtelenítő kezelést, amely esetén Omega 3 zsírsavakat és gyógynövényeket használunk. Bővebben utána olvashatsz az egészséges táplálkozás kialakításának módjára az előző bejegyzésben, amelyet itt olvashatsz el.

 

A megfelelő étrend mellett, komoly szerepet tölthet be a rendszeres testmozgás, mint alternatíva. Ám ebben az esetben, fontos, hogy odafigyeljünk a mozgás mértékére. Ugyanis kedvencünk túlhajszolása, azaz a túlzásba vitt mozgás is ízületproblémákhoz vezethet. A rendszeres sétáltatás tökéletes opció lehet számodra, ha odafigyelsz a mértékre.

 

A megelőzéshez hozzátartozik a megfelelő élettér kialakítása is. Ugyanis, ha kedvencünk kistestű (ezáltal kis lábakkal rendelkezik) érdemes elkerülni a felesleges lépcsőzést, vagy az autóba történő be vagy kiugrást. A megelőzés érdekében ajánlott odafigyelni a megfelelő hőmérsékletre is, hiszen kedvenceink ízületei nincsenek jó barátságban a hideggel. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük a lakás, illetve kedvencünk fekvőhelyének melegségét. Amennyiben szükséges, tegyünk plusz pokrócot az ágyára, így biztosítva kutyusunk számára a biztonságot. Továbbá, ha lehetséges kerülje a hideg padlót, és az azon való fetrengést, pihenést.

A megelőzést szolgálja még bizonyos segédeszközök használata, amely segít megkímélni kedvencünket a porc, illetve ízületiproblémáktól. Az egyik leghasznosabb ilyen eszköz a rámpa, ami jelentősen megkönnyíti kutyusunk mindennapjait. A rámpáról bővebben a továbbiakban olvashatsz még, hiszen nem csak a megelőzéshez bizonyul hasznosnak.

 

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

 

Amennyiben a probléma már bekövetkezett és kedvenced szenved az ízületeivel, nem kell kétségbe esnénk, ugyanis még mindig vannak lehetőségeink, hogy megoldjuk a problémát, illetve megkönnyítsük kiskedvencünk számára a harcot.

Megoldást jelenthet számunkra a gyógyszeres kezelés, amelyet mindenképpen állatorvossal egyeztetve kezdjünk el. Az ízületprobléma ellenére, segítséget nyújthat a fokozatos, megfelelő mértékű testmozgás. Ez esetben fontos, hogy ne vigyük túlzásba a mozgást, ugyanis azzal csak rontunk a szituáción. Amennyiben kutyusunk mozgásszervi problémák mellett túlsúllyal is küzd, a mozgásra még jobban oda kell figyelni. Túlsúly esetén, kialakítható diéta is kedvencünk számára, viszont ajánlott az állatorvosunktól segítséget kérni ennek felépítésében.

 

Tökéletes opció lehet a rámpa használata. A rámpa használatával megkíméljük kedvencünket az egyéb esetleges veszélyforrásoktól. Sokat segít a gyógyulási folyamaton, ha kutyusunknak nem kell nagyot ugrania, vagy nem kell másznia, hogy elérjen egy-egy helyre. Hasznos lehet az autóba történő be és kiszállásnál is. A mancsrámpák megvédik a kutyák csípőjét, térdét és könyökét, ezért amennyiben az említett ízületekkel van probléma használata rengeteg segítséget nyújthat. Érdemes odafigyelnünk a fekhelyre is. Lehetőség szerint, legyen puha, meleg és vastag.

 

Kedvenceink ízületei védelmének érdekében, tehát nem kevés a teendőnk, de érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni, hiszen így a kutyusunk és ezáltal saját közérzetünk is rendben lesz.