Minden amit tudni szeretnél a kutyanevelésről

Minden amit tudni szeretnél a kutyanevelésről

Minden amit tudni szeretnél a kutyanevelésről

A kutyusok és a gazdáik együttélését jelentős mértékben megkönnyíti, a kedvenc nevelése, tanítása. Kedvencünk segítése a beilleszkedésben nekünk, gazdáknak a kötelességünk, ezért elhoztunk nektek pár tanácsot, illetve hasznos információt a témában.

 

1. Nincsenek határok, sem időkorlát

- Talán a legtöbbet feltett kérdés az, hogy mégis mikor kezdjünk hozzá kutyusunk neveléséhez. Nos, a válasz egyszerűbb, mint sokan gondolnák, hisz a nevelést már a beköltözés után elkezdhetjük. Egy kölyökkutya esetében rengeteg új dolgot kell elsajátítania kedvencünknek rendkívűl kevés idő alatt. Éppen ezért fontos, hogy kellő türelemmel forduljunk kutyusunk felé. Amennyiben egy idősebb kutyussal van dolgunk, aggodalomra ez esetben sincsen ok, hiszen a kutyák egy egész életen át tanulnak.

 

2. Szoktatás

- Az első dolog amelyre, mi gazdák szoktatni szeretnénk kedvencünket az a szobatisztaság. A szobatisztaság kialakításához, fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő helyet a kutyus számára, amelyet megjelölünk neki. Amennyiben kutyusunknak dolga akad, az első pár alkalommal nekünk kell odavinni a kiválasztott helyszínre. Egy bizonyos idő után ez a helyszín és ez a folyamat szokássá vállik az eb számára. Alkalmanként, egy-egy sikeres akció után akár jutalomfalatokkal is jelezhetjük számára, hogy jól cselekedett.

 

- Szoktatás szempontjából a nyakörvvel való kapcsolat szokott nehézkesen indulni. Ez esetben, ha tehetjük a szoktatást már egészen kicsi korban kezdjük meg. Finoman adjuk fel kutyusunkra a nyakörvet, motiváljuk jutalomfalatokkal, majd vegyük le. Kezdetekben a pórázt csak percekre hagyjuk kedvencünkön, hiszen ez új dolog neki, amelyhez hozzá kell szoknia. A nyakörvet idővel egyre hosszabb periódusokra hagyhatjuk a kutyuson, így lassan megszokássá formálódik számára annak viselése.

 

-Nehézségeket jelent számos esetben a póráz, illetve a pórázon történő sétáltatás. Ennek fő oka a tempókülönbség, hiszen amíg mi nyugodt sétára vágyunk, megeshet, hogy kedvencünknek felelőtlen szaladgáláson jár az esze. Lehetőség szerint, ezt is érdemes kiskorban elkezdeni, hiszen a még kisebb testű állatot, könnyebb feladat kontrollálni. Fontos a szerepek megfelelő felosztása. Kedvencünk tudtára kell hoznunk, hogy ki diktálja a tempót. Sétáltatás közben a pórázt tartsuk lazán, ezzel megnyugtatva kutyusunkat, hogy ez nem ellene van, hanem érte. Amennyiben kutyusunk gyorsít a tempón, avagy irányt változtat, álljunk meg és várjunk, hogy észrevegye ki is a főnök.

 

3. Beilleszkedés az életünkbe

-Sokszor merül fel bennünk, hogy mégis mikortól, és mennyi időre hagyhatjuk kutyusunkat egyedül. Az állatorvosok korban 12-18 hetes alsóhatárt javasolnak, ám ezt leszámítva, fontos, hogy kutyusunk szobatiszta legyen, illetve megfelelő mennyiségű étel, ital álljon rendelkezésére. Nyilvánvalóan itt is szerepet játszik a fokozatosság. Első egyedülétét kedvencünk ne napokig töltse. Próbáljuk fokozatosan felkészíteni, hozzászoktatni, ahhoz, hogy bizony néha nem lesz társasága.

 

-Gyakran okoz nehézséget az ápolás összeegyeztetése is. Általában késő délután, este próbáljuk kedvencünket tisztálkodásra bírni, hiszen ekkor van a legtöbb szabadidőnk. Megesik azonban, hogy kedvencünknek ez abszolút nincs ínyére. Szóba jöhet itt is a jutalomfalat, mint szoktatási segítség. Ápolás kategóriájába tartozik a szőrtelenítés, amelyhez találhatsz pár hasznos terméket oldalunkon.

 

-Gondot okozhat még az alvás is, amelynek fontos a mennyisége, és minősége is. Kutyusunk ás saját alvásunk összeegyeztetéséhez két alapvető dologra van szükségünk. Elősszöris, fontos, hogy kutyusunk testileg kimerüljön eléggé ahhoz, hogy pihenésre legyen szüksége. Ezt elősegíthetjük közös programokkal, sétával, játékokkal. A másik fontos alkotóelem, nem más, mint a kényelmes környezet. Kutyusunknak biztonságot, nyugalmat és kényelmet kell nyújtanunk ahhoz, hogy nyugodtan merüljön álomba. Fontos az alvás helyszíne (csendes, nyugalmas, sötét szoba), illetve a fekvőhely minősége. A kutyuságyak például remek opcióként szolgálnak kényelem terén, és elősegítik ezzel a gazdák és a házikedvencek együttélését is.

 

A kutyusok számára tehát az új tudások elsajátítása hosszú folyamat, ezért fontos, hogy türelemmel álljunk hozzá, akár sétáltatásról, akár fürdetésről van szó. Az állattartás felelősség, viszont megkönnyíthetjük magunknak, ha kedvencünket jól, türelmesen neveljük fel, szeretetben.