Egészséges ételek kutyusom számára

Egészséges ételek kutyusom számára

Egészséges ételek kutyusom számára

Bizonyára sokszor elgondolkoztál azon, mégis hogyan dobhatnád fel egy kicsit kedvenced étrendjét, úgy, hogy az tápanyagokban, rostokban és vitaminokban is gazdag legyen. A következő sorokban erről tudhatsz meg többet, illetve pár tiltólistás étellel is találkozhatsz majd.

A Gyümölcsök

A gyümölcsök rendkívűl jó vitaminforrást jelentenek kedvenceink számára. Magasan kiemelkedik az alma, amelyet apró darabokra vágva ( magház nélkül) tálalhatunk kutyusunk számára. Tökéletes választásnak bizonyulhat a magas C-vitaminnal rendelkező rostokban gazdag áfonya is. Meglepő lehet, de a kutyák nagy kedvence a tök, amely elősegíti bélrendszerük helyes működését, illetve remek C és A vitamin forrást is jelent. A tök esetében, viszont ajánlott odafigyelni a mennyiségre, hiszen túladagolás esetében hasmenést okozhatnak.

A Zöldségek

A zöldségek között abszolút favoritnak számít a répa. Szinte tökéletes nasiként szolgál kedvenceink számára, akár főtten, akár nyersen. A mennyiségre azonban a répa esetében sem árt odafigyelni. Az egyik legegészségesebbnek számít a zöldbab, amely A, C és K vitaminforrás mellett, számos értékes tápanyagot biztosít, többek között vasat, káliumot és kálciumot. Tökéletes választás a spárga és a spenót is. Immunrendszer erősítés mellett az emésztőrendszer működését is elősegítik.

Kálcium és fehérje források

Remek kálciumforrás lehet akár a házikészítésű állateledel. Ehhez csupán jó minőségű alapanyagokra van szükség. Hozzávalónak használhatunk halfilét, csirkét vagy pulykát. Ezzel kedvencünk könnyen hozzájut a fehérjeforráshoz, amelyet igényel. Az elkészítéshez szükségünk lesz gabonafélékre (fehér, barna rizs, zabliszt vagy árpa), zöldségre (a már korábban említett zöldségfélék tökéletesek), illetve húsra. Érdemes megfelelő mértékben beosztani az arányokat, amely így 30%-os gabonatartalmat, 30%-ban zöldséget és a fentmaradó 40%-ban húst eredményez. A húst felkockázva serpenyőben olivaolajon sütjük meg, míg a választott gabonafélét külön lábosban készítjük. A zöldséget feldaraboljuk és félig nyersre sütjük, majd tálaljuk a végeredményt. Ha igazi ínyencséget szeretnénk tojást is használhatunk hozzá. Jó alternatívaként szolgálhat még az édesburgonya is, hiszen kálciumokban rendkívűl gazdag tápanyagforrásnak számít. A csontok is lehetőséget kínálnak kálciumbevitelhez, ám nagyon oda kell figyelni a csont típusára ( lehetőleg velős, nehogy széttörjön rágcsálás közben).

Tiltólista

Vélhetően senki sem lepődik meg, ha a lista első helyére a csoki kerül. A csokoládé magas cukor és theobromin tartalma miatt okozhat veszélyt kutyusunknak, ezért semmiféleképpen ne kínáljuk vele. Értelemszerűen a kutyák alkoholt sem fogyaszthatnak, illetve a csonthéjas magvak is veszélyt rejtenek magukban az ebekre nézve. Kerülendő ételek közé tartozik a csípős paprika, a szőlő, a mazsola és a citrusfélék.  Érdemes mellőzni a kenyeret, a pékárúkat és a keltésztából készült ételeket is. 

Amennyiben kedvence tiltólistás ételt fogyasztott, vagy emésztési zavarokat, gyomorproblémákat vél felfedezni, forduljon állatorvoshoz. Fontos, hogy ne kezdjünk magánakcióba, hiszen nem ismerjük a problémát és segítőszándékkal okozhatunk még nagyobb bajt.

 

A felelős állattartás szerves részét képezi kedvencünk étkeztetése, ezért mindenképp érdemes felelősen utánajárni az ezzel kapcsolatos alapszabályoknak, hogy kutyusunk sokáig egészséges maradhasson.