A házikedvenc választás alapkövei

A házikedvenc választás alapkövei

A házikedvenc választás alapkövei

Gyakran előforduló kérdés újonc házigazdák esetében, hogy mégis milyen szempontok alapján kéne házikedvencet választani. A következő pár sorban erre a kérdésre keressük majd a választ, illetve próbálunk segítséget nyújtani a hozzád megfelelő új családtagod kiválasztásában.

Otthonunk adottságai:

Elösszőris, fontos összeegyeztetni a magánéletünket, környerzetünket és szabadidőnket leendő kedvencünk igényeivel. Mindenképpen számításba kell vennünk az otthonunk által nyújtott adottságokat, többek között az udvar méretét, hiszen ez lesz majd kutyusunk mozgástere. Amennyiben kisebb kerttel rendelkezel, érdemes olyanfajta kedvencet választani, amelynek kisebb a mozgásigénye. Ha kerttel abszolút nem rendelkezel, akkor sem kell kétségbe esned, hiszen rengeteg olyan kutyafajta van, amely tökéletesen kiéli a mozgásigényét beltérben. A házban élő egyedek többsége kutyaházat sem igényel, megfelelő számára egy kisebb, kényelmes kutyaágy, amelyet tetszésed szerint elhelyezhedsz a lakásban. Lakásban tartott kutyák esetén érdemes figyelembe venni, a szőrük típusát, hiszen, ha kevesebb takarítással szeretnéd megúszni a történetet, akkor a rövidszőrű kutyusokat ajánlott előnybe részesíteni. A rövidszőrű fajtákból a legnépszerűbbek a Bulldogok és az Argentin Dogok. A Bulldogokra a rövid szőr mellet a kicsi mozgásigény is jellemző, tehát akár két legyet is üthetünk egy csapásra, ha kedvencünket lakásba szeretnénk tartani.  Ezenkívűl fontos tényező kedvencünk taníthatósága, illetve memóriája, hisz minnél hamarabb jegyzi meg hol van a számára kijelölt toalett, annál kevesebb takarítást vesz igénybe. A legokosabb kutyafajták közé tartozik a Dobermann, az Uszkár, illetve a Border collie is. Ezekkel a kutyusokkal lehetetlen tanulásterén mellé lőni.

Szabadidőnk/Időbeosztásunk

Továbbá mindenképpen ildomos figyelembe venni a környezetünket, a gyerekek számát és a család nagyságát. Ugyanis vannak olyan kutyafajták, amelyek nem viselik jól a népes környezetet, szükségük van magányra, pihenésre. Ellentétben velük, egyes fajták nem bírják az egyedüllétet, folyamatos társaságra vágynak. Általában a magányos fajtáknak kevesebb a mozgásigényük, ezáltal nem igényelnek napiszinten közös sétát, hiszen a lakáson belül/udvaron teljesen lefárasszák magukat. Őket, akkor érdemes választani, ha munka és egyéb elfoglaltságok miatt sokat vannak egyedül, illetve a kötelességek letudása után sincs mindennap időnk, energiánk a közös sétához, vagy játékhoz. A másik típus az örökmozgó, fáradhatatlan. Esetükben fontos, hogy minden nap legyen egy órányi szabadidőnk, amelyet kifejezett rájuk tudunk szánni, hisz igénylik a tőrődést és a mozgást. Emellet általánosságban elmondható róluk az, hogy nem sok időt bírnak ki egyedül, hisz rendkívűl társaságkedvelőek. A legjátékosabb kutyafajok közé soroljuk a Magyar Vizslát, a Boxer-t illetve az Ausztrál Juhászkutyát. Számukra megoldást nyújthat akár egy társ, akivel együtt elütheti a délelőtti órákat, viszont ez a megoldás nem egy, hanem két új családtagot eredményez.

Saját igényeink

Fontos átgondolni a saját elvárásainkat mikor az új lakótársról beszélünk. Többek között érdemes kitérni arra, hogy lényeges-e számunkra a házőrző jellem. Amennyiben igen, remek opciónak bizonyulhat akár a Német Juhász, a Rottweiler vagy a Kuvasz. Érdemes fontolóra venni az érzelmeket is, illetve, hogy milyen mértékben szeretnénk, ha kedvencünk kimutatná a szeretetet irántunk. Kifejezetten bújós kutyának számít a Labrador, a Golden Retriver és a Spániel. Ha ezekből a fajtákból választasz garantált szeretetbombának leszel kitéve a következő éveidben. A kutyusok mérete szintén egy eldöntendő kérdés számunkra. Nagy, közepes és kistestű opciók közül válasszuk azt, amelyik számunkra megfelelő. Érdemes odafigyelni arra, hogy a kutya ne legyen nagyobb testű, mint gazdája, illetve mint rendszeres sétáltatója.

 

A számunkra tökéletes házikedvenc kiválasztása tehát nem két perces feladat. Fontos, hogy átgondoljuk az életünket és ahhoz válasszuk ki a legrugalmasabb megoldást, így a közösen eltöltött éveket problémamentesen, rengeteg örömmel és emlékkel élhetjük majd meg.